De samenwerkende taalpartijen in het Hoes veur ’t Limburgs en de Provincie Limburg nodigen je uit voor het Symposium voor de ‘Bevordering en verankering van de Limburgse taal’, op vrijdag 12 januari 2024, van 9.00 uur tot 13.30 uur in de Statenzaal van Gouvernement in Maastricht. Het symposium neemt je aan de hand van een aantal informatieve presentaties en belangrijke discussies mee door thema’s met betrekking tot het behoud, de bevordering en de versteviging van het gebruik van de Limburgse taal in diverse domeinen van de samenleving. 

De dag wordt voorgezeten door Frans Pollux en leidt je (politicus, (taal)ambtenaar, wethouder, Limburgse taalpartner en/of betrokken belangstellende) gedurende het symposium langs een aantal diverse domeinen, zoals de Limburgse taal binnen taalbeleid, de kinderopvang en gemeentes. Het symposium wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Programma

8.30-9.00 Inloop met koffie en thee

9.00-9.15 Welkom en opening door gedeputeerde Jasper Kuntzelaers
9.15-9.30 Inleiding over de noodzaak van taalbeleid door Leonie Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en Roeland van Hout (Raod veur ’t Limburgs)
9.30-10.15 Presentatie en discussie: ‘Taalkeuze in de kinderopvang’ door Monique Kerpen (Hoera Kindercentra)
10.15-10.30 Pitch ‘Piepekoek’ door Stijn Halfens (New Narrative) Pitch ‘Limburgs Sprookjesboek’ door Linda Gielen.

10.30-11.00 Pauze

11.00-11.20 Lezing: ‘Het succes van het Letseburgs’ door Fernand Jadoul (honorair consul van Luxemburg, Maastricht)
11.20-12.05 Presentatie en discussie: ‘De noodzaak van lokale verankering’ door Gerard de Jong (meertaligheidscoördinator, gemeente Waadhoeke, Friesland) en Mirjam Vellinga (Afûk, Friesland).
12.05-12.15 Limburgs lied, Don Kiesjot.
12.15-12.30 Afsluiting door dagvoorzitter Frans Pollux.

12.30-13.30 Lunch

Deelnemen

Het Symposium voor de ‘Bevordering en verankering van de Limburgse taal’ is voor jou als politicus, (taal)ambtenaar, wethouder, Limburgse taalpartner en/of betrokken belangstellende. Aanmelden voor het Symposium kan tot en met zondag 6 januari 2024 via onderstaande link: Aanmelden voor het Symposium voor de ‘Bevordering en verankering van de Limburgse taal’

Praktische informatie

Datum: vrijdag 12 januari 2024 van 9.00 tot 13.30 uur.
Locatie: Limburglaan 10, 6229 GA Maastricht
Ingang: We verwelkomen je graag via de Bestuursingang in het Bestuursgedeelte van het Gouvernement. Volg de (digitale) bordjes ‘Bestuursingang’ vanaf het parkeerdek van de Provincie.

Vervoer en parkeren
Kom je met de auto naar de bijeenkomst? Parkeren kan gratis op het parkeerdek van de Provincie aan de Limburglaan 10 te Maastricht. Probeer zoveel mogelijk te carpoolen vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Is de parkeerplaats vol? Parkeren kan ook tegen betaling bij Qpark garage Bonnefantenparking, gelegen naast parkeerinrit van de Provincie (5 minuten loopafstand) of Qpark garage Plein 1992 (12 minuten loopafstand). Tot slot kan er ook tegen betaling geparkeerd worden bij het MECC (loopafstand 10 minuten).

Reis je met het openbaar vervoer? De Provincie is te voet (15 minuten lopen) of per bus lijn 350 vanaf Centraal station Maastricht bereikbaar.

Vragen

Voor vragen over deelname aan het Symposium voor de ‘Bevordering en verankering van de Limburgse taal’, of voor verdere vragen, neem contact op met Zef Mertens, adviseur (Limburgse) taal & letteren bij het Huis voor de Kunsten Limburg via zefmertens@hklimburg.nl

Tekstbalon