Dialectstemmen uit een ambachtelijk Oost-Vlaams verleden.
Projectomschrijving

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richtte de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap en ambachten. Op basis van “Stemmen uit het verleden”, een onderdeel van de website dialectloket.be, werd een deel van de Oost-Vlaamse collectie belicht. In de jaren 60 en 70 vertelden ambachtslieden in hun dialect met passie over hun dagelijkse bezigheden. De interviews werden verwerkt in een interactieve tentoonstelling, die op de Erfgoeddag bezichtigd kon worden in het Huis van Alijn in Gent. De filmpjes uit de tentoonstelling worden blijvend bewaard op deze pagina. De interviews werden voorzien van een woordenlijst en ondertitels, zodat ze makkelijk te volgen zijn voor mensen die geen dialect meer kennen. Daarnaast werden de geluidsfragmenten ook aangevuld met foto’s uit de oude doos.

Periode

Het project loopt van januari 2019 tot en met december 2019. Momenteel werken studenten en vrijwilligers verder aan de transcripties.

Uitvoering

Veronique De Tier en Lien Hellebaut in samenwerking met studenten Nederlandse taalkunde en vrijwilligers.

Met de steun van

Het project kwam tot stand met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Departement Cultuur, Jeugd en Media (provincie Oost-Vlaanderen).

Contact

Ziet u nog fouten, laat ons dan gerust iets weten. Voor meer info over het project, contacteer Veronique De Tier of Lien Hellebaut.